sobota, 3. januar 2015

Jetrca s karamelizirano čebulo in slanino


Splošno prepričanje je, da so jetra skladišče toksinov (strupov), vendar pa kljub temu, da so prečiščevalni organ, ki odstranjuje toksine, le-teh ne skladiščijo. So pa skladišče nekaterih zelo pomembnih hranil (vitaminov A, D, E, K, B12 in folne kisline ter mineralov kot sta baker in železo) in prav ta hranila sodelujejo pri odstranjevanju toksinov iz telesa.

Primerjava vsebnosti hranil v borovnicah, listnatem ohrovtu, govedini in govejih jetrih
Prav zaradi visoke vsebnosti hranil jih nekateri  imenujejo tudi naravni multivitamin. Dober razlog, da si jih privoščimo vsaj enkrat tedensko, a ne. So pa tudi poceni, in, če jih dobro pripravimo, tudi zelo okusna. Pri nas gredo najbolj v slast s karamelizirano čebulo in slanino. Skrivnost dobro pripravljenih jetrc pa je ravno pravšnji čas pečenja. Če jih zapečemo preveč, postanejo trda in suha. Tudi solimo jih čisto nazadnje - tik preden jih postrežemo.

Sestavine:
500 g govejih jetrc (lahko tudi piščančja)
2 čebuli
50 g slanine
2 žlički masti
sol in poper po okusu

Najprej na žlički masti na blagem ognju popražimo čebulo.

Po približno 5 minutah dodamo slanino in pražimo naprej.

Ko se čebula zmehča, jo preložimo v drugo posodo in pokrijemo, da ostane topla.

Jetrca narežemo na trakove in jih damo v ponev v kateri smo raztopili žličko masti.

 Jetrca pražimo le nekaj minut - toliko, da so znotraj še rahlo roza barve.

Potem dodamo čebulo s slanino ...

Premešamo in začinimo s soljo in poprom.

Zraven postrežemo skledo solate in kozarec rdečega vina.

Ni komentarjev:

Objavite komentar