Če Živo vprašaš kaj bi jedla za kosilo, je odgovor skoraj vedno mesne krogljice. Njene sicer morajo biti v paradižnikovi omaki, mi trije pa imamo rajši smetanovo omako.
Za mesne krogljice je potrebno:
400 g mlete svinjine
200 g mlete govedine
1 večja čebula
2 manjši jajci
2 žlici razmaščene kokosove moke
1 žlička soli
malo popra
1 žlička svinjske masti za peko krogljic
1 žlička svinjske masti za praženje čebule
Za omako pa je potrebno:
1 dl sladke smetane
2,5 dl goveje juhe
1 žlička krompirjevega škroba
Najprej na žlički masti popražimo drobno narezano čebulo, da se zmehča. Pustimo, da se ohladi. Ohlajeno čebulo primešamo mletemu mesu, dodamo razžvrkljani jajci, kokosovo moko, sol in poper. Maso pustimo vsaj eno uro stati v hladilniku. Hladno maso je namreč lažje oblikovati v krogljice in le-te pri peki ne razpadajo. Potem pa oblikujemo za oreh velike krogljice, ki jih z vseh strani popečemo v ponvi.
Ko so krogljice pečene jih preložimo na krožnik, nato pa v isti ponvi pripravimo omako. Škrob razmešamo v pol decilitra juhe in primešamo smetano. V ponev najprej vlijemo preostanek juhe, nato pa še smetano s škrobom. Dobro premešamo in pustimo, da zavre. V omako vložimo krogljice in še malo pokuhamo.
Za Živo pa sem naredila paradižnikovo omako.
Za mesne krogljice je potrebno:
400 g mlete svinjine
200 g mlete govedine
1 večja čebula
2 manjši jajci
2 žlici razmaščene kokosove moke
1 žlička soli
malo popra
1 žlička svinjske masti za peko krogljic
1 žlička svinjske masti za praženje čebule
Za omako pa je potrebno:
1 dl sladke smetane
2,5 dl goveje juhe
1 žlička krompirjevega škroba
Najprej na žlički masti popražimo drobno narezano čebulo, da se zmehča. Pustimo, da se ohladi. Ohlajeno čebulo primešamo mletemu mesu, dodamo razžvrkljani jajci, kokosovo moko, sol in poper. Maso pustimo vsaj eno uro stati v hladilniku. Hladno maso je namreč lažje oblikovati v krogljice in le-te pri peki ne razpadajo. Potem pa oblikujemo za oreh velike krogljice, ki jih z vseh strani popečemo v ponvi.
Ko so krogljice pečene jih preložimo na krožnik, nato pa v isti ponvi pripravimo omako. Škrob razmešamo v pol decilitra juhe in primešamo smetano. V ponev najprej vlijemo preostanek juhe, nato pa še smetano s škrobom. Dobro premešamo in pustimo, da zavre. V omako vložimo krogljice in še malo pokuhamo.
Za Živo pa sem naredila paradižnikovo omako.
Ni komentarjev:
Objavite komentar