Tale torta pa je najboljša čokoladna torta, ki sem jo spekla do sedaj. Sicer priprava zahteva kar nekaj dela, vendar pa ni pretirano komplicirana.
Čokoladni biskvit:
50 g masla
50 g črne čokolade (čim višji % kakava, jaz sem dala 80 %)
4 jajca - ločimo na rumenjake in beljake
100 g Sukrina
50 g kokosove moke Cocomi
50 g grobo mletih praženih lešnikov
1 žlička pecilnega praška
Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Tortni pekač s premerom 26 cm obložimo s peki papirjem.
Maslo in čokolado stalimo. Najboljše nad vodno kopeljo, lahko pa tudi v mikrovalovki, vendar pa je potrebno v tem primeru paziti, da se čokolada ne zgrudi.
Beljakom dodamo ščepec soli in stepemo v trd sneg. Potem pa postopoma dodamo še 50 g Sukrina.
Kokosovo moko presejemo in ji dodamo mlete lešnike in pecilni prašek.
Rumenjake penasto umešamo s preostankom (50 g) Sukrina in dodamo maslo s čokolado. Najprej vmešamo še suho mešanico, nato pa postopoma še sneg beljakov.
Vlijemo v tortni pekač in pečemo približno pol ure oziroma dokler ni pečeno (odvisno od pečice).
Čokoladni mousse:
60 g masla
200 g črne čokolade (čim višji % kakava, jaz sem dala 80 %)
6 jajc - ločimo na rumenjake in beljake
150 ml vroče vode
200 g Sukrina Melis (lahko običajni Sukrin ali eritritol s kavnim mlinčkom zmeljemo v prah)
Ščepec soli
250 ml sladke smetane
1 žlica želatine v prahu (10 g)
Priprave se lotimo, ko imamo pečen in ohlajen biskvit.
Maslo in čokolado stalimo. Enako kot pri biskvitu.
Želatino namočimo v malo hladne vode in počakamo, da se napne, potem pa jo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovki (pazljivo) stalimo.
Beljakom dodamo ščepec soli in stepemo v trd sneg. Potem pa postopoma dodamo še 100 g Sukrina. Prav tako stepemo sladko smetano.
Rumenjake penasto umešamo s preostankom (100 g) Sukrina in dodamo maslo s čokolado. Postopoma dodamo vročo vodo in pri tem ves čas mešamo (z mešalnikom). Ko dobimo gladko zmes, postopoma in previdno ročno vmešamo stepeno sladko smetano. Nekaj žlic te mešanice zmešamo s stopljeno želatino, potem pa to vmešamo nazaj v mešanico. Na zadnje previdno vmešamo še sneg beljakov.
Sestavljanje torte:
Ohlajeni čokoladni biskvit damo na servirni krožnik in ga obdamo s tortnim obročem. Deciliter hladnega mleka zmešamo z malo (ali več, odvisno kako pijano torto želite) ruma in prelijemo čez biskvit. Nato pa na to naložimo čokoladni mousse. Torto čez noč pustimo v hladilniku, naslednji dan pa pripravimo še čokoladni preliv
Čokoladni preliv:
100 g črne čokolade (čim višji % kakava, jaz sem dala 80 %)
100 ml sladke smetane
50 g masla
Sladko smetano v majhni kozici segrejemo do vretja. Dodamo maslo in koščke črne čokolade. Počakamo, da se čokolada zmehča (stali), potem pa z metlico zmešamo v gladko maso, ki jo prelijemo čez ohlajeno torto.
Ni komentarjev:
Objavite komentar