sobota, 7. maj 2016

Čokoladna torta z jagodami

Prava torta za čokoholike. Bogata krema iz mascarponeja in čokolade, z jagodami za osvežitev. Sicer ni čisto brez sladkorja, saj sem v kremi in prelivu uporabila čokolado za peko namesto črne čokolade (kupljena napačna čokolada). Če bi uporabila čokolado s 80 % kakava, bi je dala manj (150 g v kremo in 50 g v preliv), v kremo pa tudi ne bi dala kakava. Bi pa morala dodati eritritol, saj bi bila drugače krema pregrenka.


Testo:
3 jajca
4 žlice eritritola (Sukrin)
50 g masla
50 g črne čokolade (80 %)
1/4 skodelice kakava
1/4 skodelice kokosove moke
1 žlička indijskega trpotca v prahu
1 žlička pecilnega praška

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač premera 20 cm obložimo s peki papirjem. Čokolado in maslo rastopimo in pustimo, da se malo ohladi. Jajca in Sukrin penasto stepemo. Kokosovo moko, kakav, indijski trpotec in pecilni prašek dobro premešamo in presejemo na jajčno peno. Dodamo še maslo in čokolado ter rahlo vmešamo. Pečemo 20 do 25 minut. Pustimo, da se ohladi.

Krema:
500 g lahkega mascarponeja
3 dl sladke smetane
200 g čokolade za peko
2 zvrhani žlički kakava v prahu

Mascarpone pustimo na pultu, da se segreje na sobno temperaturo. Čokolado in 1 dl sladke smetane segrejemo do vretja in pustimo, da se čokolada rastopi. Dobro premešamo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Mascarpone in preostanek sladke smetane penasto umešamo. Dve žlici te kreme najprej vmešamo v čokolado, vmešamo še kakav in potem pa to v preostanek kreme.

Sestavljanje:
Jagode očistimo in prerežemo na polovico. Testo prerežemo na dve plasti. Previdno, saj je testo krhko. Na krožnik damo spodnjo plast testa in tortni obroč. Tortni obroč obložimo s trakom peki papirja. Na spodnjo plast namažemo pol centimetra čokoladne kreme in ob obod obroča zložimo jagode. V sredino damo še preostanek kreme, poravnamo in na vrh damo zgornjo plast testa. 

Preliv:
100 g čokolade za peko
1dl sladke smetane

Čokolado in 1 dl sladke smetane segrejemo do vretja in pustimo, da se čokolada rastopi. Dobro premešamo in prelijemo čez sestavljeno torto.


Ni komentarjev:

Objavite komentar